Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Bővülő kistérségi összefogás az informatikai fejlesztésben
Jegyző Közigazgatás
2004. november-december

Amint arról A Jegyzőben már beszámoltunk, a Belügyminisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal, továbbá Zalaegerszeg, Gellénháza, Bak és Sárhida önkormányzatai, illetve az e körjegyzőségekhez tartozó önkormányzatok - a Zalaszám Informatika szakmai partnerségével - 2003-ban létrehozták az egységes, integrált kistérségi önkormányzati költségvetési rendszert.

Tájékoztattunk arról is, hogy a projekt első szakasza 2004. január 31-én befejeződött, s az eddigi tapasztalatok azt mutatják: a mintakísérlet sikere vitathatatlan, s azt mindenképpen folytatni érdemes.
A projekt nyújtotta előnyöket azóta több település is felismerte, s már jelezték, hogy 2005. január elsejétől csatlakozni kívánnak a rendszerhez. Közéjük tarozik Bagod, Pókaszepetk, Teskánd, Zalaszentiván, illletve Zalalövő, s a velük körjegyzőségeket alkotó Hagyárosbörönd, Gyűrűs, Kemendollár, Vöckönd, Zalaistvánd, Babosdöbréte, Boncodfölde, Böde, Hottó, Alibánfa, Petőhenye, Zalaszentlőrinc és Csöde.
A Jegyző - egyebek mellett - arra volt kíváncsi, hogy mi a volt a csatlakozási szándék legfőbb mozgatórugója. Kérdéseinket a jegyzőkhöz, körjegyzőkhöz intéztük.
Bagodban Kovács Gyulát, Pókaszepetken Srágli Miklóst, Teskándon Fazekas Istvánt, Zalalövőn Gáspárné Tóth Zsuzsannát, Zalaszentivánon pedig Erdélyi Gábort kérdeztük.

  •  Önök milyen okok miatt határoztak úgy, hogy csatlakoznak az egysége, integrált kistérségi önkormányzati költségvetési rendszerhez?

Kovács Gyula: - Csatlakozásunknak több oka is volt. Ezek egyike, hogy a jelenleg használt rendszereink külön-külön működnek, ráadásul ezek DOS-alapon íródtak, melyek - úgy gondoljuk - már nem felelnek meg a kor követelményinek. Másrészt a Zalaszám szakemberei meggyőztek bennünket arról, hogy az új lehetőség lényegesen nagyobb biztonságot nyújt a gazdálkodás területén. Ez alatt elsősorban azt értem, hogy a jövőben a szabályoknak, a törvényeknek, illetve az egyéb előírásoknak maximálisan megfelelve tudjuk végezni napi munkánkat. Persze ez nem azt jelenti, hogy eddig erre nem törekedtünk, de a jövőben azért lesz majd egy egységes vezérfonal, amelyre támaszkodhatunk. Jó dolog, hogy ez a rendszer egymásra épülő modulokból épül fel, ami a munkánk naprakészségét is kikényszeríti, s ha úgy tetszik, jellegénél fogva nem enged visszafelé dolgozni.

Srágli Miklós: - Úgy gondoljuk, hogy a kistérségek szerepe a jövőben nagyon sok vonatkozásban felértékelődik. Várhatóan több feladatellátást telepítenek majd a kistérségek központjába, melyek között biztosan szerepelnek az igazgatáshoz vagy a szociális tevékenységhez és a szabálysértésekhez fűződő tennivalók. Ha csak erre a három területre gondolok, a központtal való kapcsolat kiépítése elengedhetetlen lesz. Ezek mellett természetesen igen fajsúlyos az önkormányzatok könyvelési és költségvetési rendszere. Biztos vagyok abban, hogy az egységes, integrált rendszerhez való csatlakozásunkat követően sokkal pontosabb és átláthatóbb lesz a nyilvántartásunk és a gazdálkodásunk. Kiemelném azt is, hogy a könyvelési programoknak az aktuális jogszabályokhoz igazodó frissítése biztosított lesz.

Fazekas István: - Döntésünknél meghatározó volt, hogy egy kistérségi rendszerről van szó, s hogy rajtunk kívül mások is felismerték ennek előnyeit. Nem hiszem, hogy közel húsz önkormányzat felelőtlenül belevágna egy olyan projektbe, melynek a kimenete bizonytalan. Többen értesültünk egyébként arról, hogy Zalaegerszeg, Sárhida Bak és Gellénháza viszonylatában ez a rendszer már bevált, így nem volt számunkra teljesen ismeretlen a lényege. Rendkívül fontosnak tartom a könyvelés, illetve a gazdálkodás tekintetében, hogy a jövőben egységben dolgozunk, s ez már önmagában is kizárja a hibalehetősége, azaz azt a hibát, amit esetleg külön-külön elkövetnénk. A jövő év elejétől használandó program azért is rendkívül előnyös, mert azt az államháztartási törvény alapján dolgozták ki, ami köztudottan szabályozza az önkormányzatok gazdálkodását. A rendszer előnyei közé sorolom, hogy használata nem lesz személyfüggő, hiszen nyilvánvaló, hogy mit, miért és hogyan kell végeznünk. Ez egyben azt is eredményezi, hogy a munkánk a jövőben törvénykövetőbb lesz. Továbbá, ha nálunk netán személyi változásra kerülne sor, akkor megkérnénk mondjuk a bagodi kollégát, hogy addig kezelje a programot, amíg a személycseréből adódó gondok megoldódnak. Jól tudnánk hasznosítani egy hasonlóan okos módszert az iratok nyilvántartásánál és kezelésénél, s az is jó lenne, ha a vagyonkatasztert be tudnánk építeni a gazdálkodási rendszerbe, mert e téren vannak még anomáliák. Ezen kívül el tudnék képzelni előrelépést az adó, így a gépjármű-, a kommunális és az iparűzési adó nyilvántartását illetően is.

Gáspárné Tóth Zsuzsanna: - A mi csatlakozásunkat alapvetően a fejlődési irány motiválta. Miután a Zalaszám szakemberei világosan elmagyarázták, hogy a rendszer milyen előnyökkel jár, nem sokat tétováztunk. Az előnyök között közül számunkra a törvényességi garancia volt a legszimpatikusabb. Azt is jó dolognak tartom, hogy egyes eldöntendő kérdéseknél nem kell feltétlenül a saját kútfőnkre támaszkodni, mert a rendszerhez tartozó kollégák véleményét rövid úton ki tudjuk kérni. Szerencsés lenne, ha ugyanilyen, vagy ehhez hasonló programot az adónyilvántartásnál is alkalmazhatnánk, mivel több tételről van szó, s meglehetősen nagy az ügyfélforgalmunk. Úgy gondolom, hogy ez az általunk januártól használt program be fog válni, s szerintem néhány év múlva valamennyi hazai önkormányzat használni fogja.

Erdélyi Gábor: - Egy már kipróbált, működő, s megfelelő referenciákkal rendelkező rendszerhez tudunk csatlakozni. Megnyerő volt számunkra, hogy a program a gazdálkodás teljes vertikumának kezelésére nyújt lehetőséget. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a Belügyminisztérium támogatja a csatlakozást, így a felmerülő költségeket minimálisra tudjuk csökkenteni. Ugyancsak jó dolgok, hogy ennek az informatikai társulásnak a tagjai pillanatokon belül véleményt tudnak cserélni, s ha úgy tetszik egy-egy felmerülő problémát képesek közösen megoldani. Persze nagy tanácstalanságra nem kell gondolni, hiszen az alkalmazott program jól érthető, mivel az önmagáért beszél. Eddig egy-egy döntés előtt a szükséges adatokat különböző, egymáshoz nem kapcsolódó adatbázisokból kellett összegyűjteni. Éppen ezért a vezetői információszolgáltatás körülményes, időigényes és problémás volt. Januártól ez már másképpen lesz, mivel egy egységes, integrált rendszert lesz módunk használni. Egyebek mellett például arra gondolok, hogy a program tudja kezelni a kötelezettségvállalásokat, a szerződéseket, s a számítógép egyik ablakán egyidejűleg látható lesz az is, hogy arra vonatkozón mikor volt teljesítés, igazolás, utalványozás és kifizetés. Úgy tudom, hogy jövőre tervezik a modulok bővítését, melynek következtében többek között az iktatást is pontosabbá, s gyorsabbá tudjuk tenni. Jól jöhet majd a fejlesztés a szociális ügyintézésnél is, melyhez szorosan kapcsolódik a népesség-nyilvántartás.