Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Jövőálló minősítések
Önkormányzat
2004. november

A Zalaszám Informatika Kft. (8900 Zalaegerszeg, Mártírok útja 53.) által kidolgozott és minősítésre benyújtott OrganP (Költségvetési Integrált Gazdálkodási Rendszer) szoftver az e-go minősítési dokumentumban foglalt kritériumoknak megfelelt...

A Zalaszám Informatika Kft. (8900 Zalaegerszeg, Mártírok útja 53.) által kidolgozott és minősítésre benyújtott IRKA (Iratkezelési Rendszer) szoftver az e-go minősítési dokumentumban foglalat kritériumoknak megfelelt...

A csaknem azonos két fenti mondat két, a TÖOSZ által kibocsátott oklevélen olvasható, mindkettőn szerepel, hogy a minősített szoftver milyen számon került nyilvántartásba, hogy a szoftvert benyújtó cég a minősítést 2006. október 12-ig jogosult használni, s mindkét oklevélen pecsét hitelesíti a TÖOSZ elnökének aláírását.
A minősítési dokumentum (amely a TÖOSZ honlapjáról teljes egészében letölthető) legalábbis érzékeltetheti, hogy egy rendkívül aprólékosan kidolgozott, egyszersmind EU-kompatibilis minősítési rendszer alkalmazása révén szavatolja a TÖOSZ a minősített szoftverek használhatóságát elsősorban az önkormányzatok számára.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2003 végén kérte fel a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét, hogy támogassa a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) önkormányzatokra háruló feladatainak megvalósítását. A minősítési rendszert a támogatásra való felkészülés fázisában dolgozta ki a TÖOSZ abból a célból, hogy minőségileg megfelelő, az önkormányzatok funkcionális igényeit magas szinten kielégítő és technikai megoldásaikat tekintve is korszerű, "jövőálló" alkalmazásokat ajánlhasson. Olyanokat, amelyek minél több, integrált módon együttműködő alrendszert foglalnak magukban, ezáltal csökkentve a jelenleg széles körben elterjedt, de a mai kor minőségi, alkalmazási követelményeinek már nem megfelelő "szigetrendszerek" használatát.
A minősítéssel nyerhetnek az önkormányzatok, amelyek megismerik a legjobb minőségű, a fejlesztéseikhez leginkább ajánlott, a céljaik megvalósítását leghatékonyabban támogatni képes alkalmazásokat, nyerhetnek a "megfelelt" minősítést kapott pályázók, de a "nem megfelelt" minősítést kapott pályázók is, mert információkat kapnak arról, hogy milyen fejlesztéseket, módosításokat lenne célszerű alkalmazásukon végrehajtani.