Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Hatékony, biztonságos, kényelmes: Intelligens otthon
Etalon Magazin - 2012. március 18.

Mitől számít egy ház okosnak? Az intelligens otthon, okos ház hallatán hajlamosak vagyunk beindítani a fantáziánkat, látomásokat vizionálni, eszünkbe jutnak azok a filmek, ahol elképesztő dolgokat látunk. A mindennapi használatban nagyon sok mindent kontrollálunk, felkapcsolunk és lekapcsolunk, szabályozzuk a hőmérsékletet, behúzzuk a függönyt, beindítunk háztartási gépeket. Szinte mindenki gondolt már arra, hogy milyen jó lenne, hogy mire hazaérnek bemelegedne a lakás és villanyfény várna az előszobában anélkül, hogy egész nap égett volna, ha a kertkapu, csak akkor nyílna ki, ha láthatóvá válik a megadott rendszámunk? Vagy ha a reggeli óracsörgés néhány funkciót magától indítana be? Bekapcsolná a kávéfőzőt, bemelegítené a sütőt, beindítaná a kenyérpirítót?

Modern, izgalmas megoldások


Ki ne szeretné kényelmesebbé, egyszerűbbé, költséghatékonyabbá tenni a háztartását? Modern, izgalmas megoldások, egyre könnyebben kivitelezhető funkciók könnyíthetik meg a mindennapjainkat, hisz manapság már nem csak a telefonunk, a tévénk, de az otthonunk is lehet intelligens. Míg korábban leginkább irodaházak és csarnokok kérték fel a cégeket, ma már egyre több magánszemély is él a lehetőséggel, és felkeresi a szakembereket. A magánmegrendelők sorában a legfőbb igény a világítás-világítási képek és az árnyékolók vezérlése, az utóbbi időben pedig a fűtés-hűtés irányítását, a riasztórendszerrel való aktív kapcsolat kiépítését is gyakran kérik a megrendelők. Legújabb és legdivatosabb megrendeléseik pedig az iPhone és iPad alkalmazásokkal irányítható, nyomon követhető vezérlések telepítése.


Miért jó az intelligens otthon?


Az energia megtakarításon túl több olyan szempont is van, ami miatt egyre népszerűbbek ezek a megoldások. Sokaknak fontos az egyedi, modern megjelenés, a kényelem és nem utolsósorban a biztonság.


Forduljunk szakemberhez!


Hogyan kezdjünk bele az átalakításba?


Terv nélkül kivitelezést elkezdeni óriási kockázat, mert könnyen elveszíthetjük a kontrollt a minőség, a funkcionalitás, és a költségek felett is. Lakóhelyünk az intelligensé válás után új munkavégzési és ügyintézési funkciókkal bővül majd, és a korábban meglévő funkciók IKT alapú megoldásokkal válnak hatékonyabbá, biztonságosabbá. Az intelligens otthon funkciói között találjuk a biztonságtechnikát és vagyonvédelmet, az otthoni szórakoztatást és vásárlást, az otthoni munkavégzést és a szociális funkciókat is. A környék intelligens házainak nagy része a ZALASZÁM Informatikai Kft. nevéhez fűződik, akiket egyre több magánszemély keres fel igényeivel, vágyaival. Tóth Szabolccsal a ZALASZÁM üzletág igazgatójával beszélgettünk a témáról.


- Milyen fejlődésen ment keresztül az elmúlt években ez a technológia?


- A technológia eddig is rendelkezésre állt, ám mostanában kezdett dinamikusan kibővülni a vezérelhető eszközök köre. Azt mondhatom, hogy elsősorban a vezérlőrendszerek helyi hálózat és Internet alapra történő átállása a jellemző, ám egyre gyakoribb a különböző audió rendszerek és video szerverek központi vezérlőrendszerekbe való integráltsága. A régi rendszerek kiváltásához sem kell feltétlenül falat bontani, vannak olyan speciális vezeték nélküli intelligens eszközök, amelyek felfűzhetők a vezérlőrendszerre, ezáltal a hagyományos kapcsolók is kiválthatók, és távolról akár mobiltelefonnal is vezérelhetők.


- Mióta foglalkozik a ZALASZÁM ezzel a profillal?


- Cégünk egy partnerünkkel közösen már több mint 10 éve értékesít eszközöket. Az első rendszerintegrációs munkánk azonban 5 éve volt, ami azóta is hibamentesen üzemel, az ügyfél legnagyobb megelégedésére.


- Mit kérnek tőletek leginkább a környékbeli cégek, magánszemélyek?


- A cégeknél főleg konferenciatermek, előadótermek teljes vezérlése (hangosítás, világítás, árnyékolók, fűtés-hűtés, szellőzés) jellemző. A családi házaknál azonban elsősorban az un. multiroom rendszerek (a ház teljes hangosítása) az, ami egyre népszerűbb. Ez újabban kezd kiegészülni a világításvezérléssel és árnyékolástechnikával is.


- Mennyire népszerű az intelligens otthon?


- Az otthoni automatizálási igények egyre nőnek, ezzel együtt az ilyen szolgáltatások is egyre népszerűbbek.


- Különleges, egyedi igényekről tudnál nekünk mesélni?


- Egyik ügyfél kérése az volt, hogy a házimozijának minden eleme legyen teljesen elrejtve, és csak mozizás esetén „bújjanak elő” a hangszórók, 3D vetítő és a vászon. Másik érdekes esetünk például az volt, amikor az ügyfél azt szerette volna, hogy a rendszer értesítse arról, hogy mennyi idő múlva végeznek az adott, üzemben lévő háztartási készülékei, mondjuk a mosógép. Távozása után bekapcsolhatta a riasztót, ám a ház áramtalanítása, csak a mosás elvégezése után történt meg. Több esetben előfordult jogosultsági rendszer kiépítésének kérése, ami más-más lehetőséget biztosít a család egyes tagjainak funkcionalitásban ugyanazon a panelen (fűtés, riasztás kezelése stb.)


- Eddig elérhetetlennek tűnt, ma már valóság, mit emelnél ki azok közül a lehetőségek közül, amelyeket manapság már nem csak a filmekben, az otthonunkban is megvalósíthatunk?


- Kivitelezés és megvalósítás szempontjából szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen szoftverfejlesztési tapasztalatunkkal az intelligens rendszerek integrálása során azt mondhatjuk, hogy gyakorlatilag a megrendelő képzelete szabhat határt a megvalósítandó lehetőségeknek.

Szöveg: Soós Anita

Fotó: Fotolia