Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Ha ennyi, akkor van értelme?

Zalaegerszeg, 2008. április 25.



A hónap elején a parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint hamarosan 0,8 százalékos kulturális járulék terhel majd több elektronikus hírközlési szolgáltatást, például a WAP-ot, az MMS-t, illetve az internetszolgáltatást.

Az internetes szolgáltató szektor szakmai szervezete, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége a közelmúltban nyilatkozatban bírálta a járulék kivetésének tervét. E szerint a hazai GDP 10 százalékát produkáló infokommunikációs szektor adóterheinek növelése áremeléshez vezethet, és tovább növeli az európai színvonaltól való magyarországi leszakadást.

Megyeszékhelyi internetszolgáltató cégek vezetőitől érdeklődtünk, számolnak-e a kulturális járulék esetleges kivetésével, és mit jelentene számukra, valamint az internetezők számára a szolgáltatásból származó bevétel 0,8 százalékának befizetése?

- A Zelka nem szeretné növelni a lakosság költségeit egy ilyen áremeléssel. Ha megoldható lesz, hogy nem kapjuk drágábban a sávszélességet a nagykereskedő cégektől, akkor a Zelka sem fogja továbbhárítani - szögezte le Dömök Zoltán, a Zelka Zrt. vezérigazgatója.

Mint elmondta, egyelőre az sem világos, hogy a szolgáltatás mely szintjét adóztatnák meg. A nagykereskedőket, a kiskereskedőket (ez utób-biak közé tartozik a Zelkais), vagy mindkettőt? Dömök Zoltán elmondta, ők a GTS-től, a Panteltől és a budapesti BIX internetes központtól veszik a sávszélességet, azt adják tovább az ügyfeleknek.- A megye szélessávú lefedettsége nagyon gyenge, a kistelepülések zömében nincs szélessávú internet, és ha újabb teher rakódik a szolgáltatásra, még reménytelenebb lesz a hálózatépítés - említette a Zelka vezetője.

Dr. Szász Péter, a Zalaszám Kft. ügyvezetője előrebocsátotta, már 2004 óta adóztatják az internetszolgáltatást, csak felügyeleti díj címén, ami az elektronikus hírközlési szolgáltatások nettó árbevételének több mint0,2 százaléka. Egy újabb, más néven kivetett adó ezt növel-né tovább, számos egyéb, ugyancsak növekedő költséggel, miközben a szolgáltatók évről évre csökkentik a díjaikat. És ez a végtelenségig nem megy.

- A modern társadalmak egyik alapvető feltétele a digitális írástudás. Magyarország köztudottan nincs az élen e tekintetben. Míg az EU-ban a csatlakozott országokkal együtt átlagosan 20 százalékos a szélessávú internet ellátottság, addig nálunk ez 14 százalék, ami nagy különbség. A digitális írástudásnak az egyik alapfeltétele az internet, az internet penetráció pedig nagyon alacsony hazánkban. Ráadásul a változás, a növekedés üteme is elmarad a kívánatostól - mondta dr. Szász Péter annak érzékeltetésére, hogy egy amúgy is hátrányos helyzeten csak tovább rontana a terület megadóztatása.

Hiszen az infokommunikáció felhasználók közti terjesztésének az árcsökkentés a legfőbb eszköze. Példaként említette, hogy az e szempontból jóval fejlettebb USA-ban négy éve adómentes az internet, amit nemrég további hét évvel hosszabbítottak meg e húzóágazat fejlesztése érdekében.

- Számítások azt mutatják, hogy a kulturális járulék kivetése hozzávetőlegesen 600 millió forintot jelentene, ami az állam bevételeként nem jelentős, az elvonása viszont jóval nagyobb károkat okozna. Ha ez ennyi, akkor van értelme? - tette fel a kérdést a cégvezető. Egy újabb teher csak visszavetné az amúgy is nehéz hálózatépítést.