Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Értékrend és innováció

Zalai Hírlap
2008. január 20.



Vasárnapi vendég dr. Szász Péter, a Zalaszám Informatika Kft. ügyvezető igazgatója

Zalaegerszeg Innovációs Díjával jutalmazta nemrég a város közgyűlése a Zalaszám Informatika Kft-t. Dr. Gyimesi Endre polgármester az önkormányzat újévi fogadásán adta át az elismerést dr. Szász Péter ügyvezető igazgatónak, akivel a harminc esztendős cégről, magánéletről, szenvedélyről is beszélgettünk.



- Jóllehet az országos és a zalai informatikai piacon is meghatározó cég a Zalaszám, a helyi elismerések eddig egy kicsit elkerülték. Ön szerint miért?
- Egyrészt senki nem lehet próféta a saját hazájában, másrészt az is igaz, hogy noha a helyi piacon is jelen vagyunk lakossági és vállalati szolgáltatásokkal a fejlesztési tevékenységünk elsősorban a közigazgatás azon területeihez kapcsolódik, amelyek nincsenek az érdeklődés középpontjában - sorolta az okokat dr. Szász Péter. - Nagy, bonyolult, érzékeny informatikai rendszereket fejlesztünk, működtetünk, s mindemögött erős, magasan képzett csapat komoly szakmai teljesítménye áll. E munka reklám- és hírértéke azonban csekély.

Az is igaz viszont, hogy több ilyen rendszer kiépítését olykor határozottan élénk érdeklődés kísérte, hiszen részben a Zalaszám nevéhez fűződik egyebek között az országos okmányirodai hálózat, a népszavazások, a parlamenti és önkormányzati választások informatikai hátterének biztosítása. Sőt, a cégre 1998-ban már kitüntető figyelem irányult, akkor ugyanis dr. Szász Péter a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet vehette át Göncz Árpád köztársasági elnöktől.

- Ezek persze sokszereplős országos projektek, de tény: a Zalaszám a kezdetektől részese a választásokkal, népszavazásokkal kapcsolatos info-kommunikációs munkájának, és eddig jól teljesített. Talán azért is, mert nem a piaci divatok, hanem a saját értékrendje szerint halad előre a cég, amely ráadásul a bevételeinek mintegy 90 százalékát a hozzáadott értéknek, vagyis saját szellemi teljesítményének köszönheti - vélekedett.

A Zalaszám egyébként 1978-ban 10 fővel kezdte meg a tevékenységét, s 1991-ben vált valódi piaci szereplővé. Akkor már valamivel több, mint 40 embernek adott munkát, 2000-ben viszont már ötvenöten költöztek be az új székházba. A jelenleg mintegy 100 főt alkalmazó Zalaszám bevétele eléri az 1,3 milliárd forintot, s ez csaknem tízszerese a 17 évvel ezelőtti összegnek.
Dr. Szász Péter szerint a siker annak köszönhető, hogy néhány évre előre tekintve igyekeznek feltérképezni a trendeket, s ezekhez igazodva jelölik ki aztán a fő csapásirányokat. Eredményeik pedig azt bizonyítják, hogy nagyot eddig nem tévedtek.
Az ügyvezető igazgatóval azonban olykor még ez is előfordul; persze nem az íróasztalnál, hanem dimbes-dombos, erdős tájakon, hiszen szenvedélyes terepfutó, s nem igazán szokott megijedni a hosszabb távoktól. Egyszer például épp Sopronban pihent a feleségével, amikor kocogni indult, s annyira elvétette az irányt, hogy hamarosan Ausztriában is befutott emberré vált. Oly elszántan próbált ugyanis ismét rálelni a szállodához visszavezető útra, hogy egyszerűen átkocogott az akkor még létező államhatáron.

- Haza mennyit szokott vinni a cégvezetői szerepből?
- Egy dudás két csárdában? Ez legalább annyira rossz, mint a fordítottja: ha két dudás van egy csárdában. A család összetartását a felségem vállalta, én pedig mindig is a hátteret igyekeztem biztosítani ehhez.

Felesége választja ki egyébként azokat a helyeket is, ahol hosszabb-rövidebb ideig pihenni szoktak. Tudja jól, a férjének csupán két kívánsága van: az egyik a futásra csábító, szép környezet, a másik pedig az, hogy legyen lehetősége az úszásra. Dr. Szász Péter mellesleg több időt fordít már a kikapcsolódásra, hiszen néhány éve szakított azzal gondolkodásmóddal, amely szerint a munkaidő 24 óra, plusz az éjszaka. Másfél évtizedes szünet után az is előfordult vele, hogy szabadságra ment.

- A lányom akkor Londonban dolgozott, s egyszer meghívott bennünket oda. Persze rögtön hozzátette azt is, hogy az apja bizonyára nem ér majd rá. Erre viszont csak azt tudtam válaszolni: közölje az időpontot.

- Visszatérve az idén harmincadik születésnapján ünneplő cégre, azért kíváncsi lennék arra, milyen lesz, vagy milyennek szeretné látni például tíz év múlva?
- Az biztos, hogy jó pozíciói vannak az info-kommunikációs piacon, s ha valamilyen nagy törés nem következik be, akkor valószínűleg kicsivel nagyobb lesz mint most. A sorsunkat mindazonáltal befolyásolja majd, hogyan viszonyul a magyar cégekhez a magyar gazdaságpolitika. Nem igaz tudniillik, hogy a jelentős feladatokat csak nagy, nemzetközi cégek tudják elvégezni. Zalaegerszegnek is fontos lenne, hogy még több olyan nagyságrendű cég működjön itt, mint a Zalaszám. Minél több olyan cégre lenne szükség, amelyik nem elviszi, hanem hozza a pénzt. A mi bevételeink mintegy kétharmada a városon kívülről származik, tehát az a 100 jól képzett szakember, aki nálunk dolgozik, évente mintegy egymilliárd forintot hoz a városba.