Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Interjú... dr. Szász Péter, a Zalaszám Informatika ügyvezető igazgatója
Metro
2005. február 16.

- Mióta működik cég?
- A Zalaszám több, mint két és fél évtizede jelen van a hazai informatikában, így a legtapasztaltabb cégek közé tartozik e területen. A szolgáltatásainknál, termékeinknél a legkorszerűbb módszerekkel, technológiákkal igyekeztünk dolgozni mindig, elébe menve a fejlődési folyamatoknak. Az elmúlt évet a Zalaszám jól zárta, valamivel több, mint 1.2 milliárd volt a forgalmunk. Ebből egymilliárd forint fölött van a hozzáadott érték. A vállalkozásunk több, mint kilencven embernek ad munkát.
- Melyek a Zalaszám fő tevékenységei?
- Az egyik fő profilunk a vezetői, informatikai tanácsadás. A mai informatikai rendszerek nagyon bonyolultak, hálózatok, összetett technológiák, integrált alkalmazói programrendszerek működnek. Ezeket meg kell tervezni, ki kell fejleszteni és fel kell építeni. Ezek a fejlesztési, működési költségek nagyon magasak, alaposan meg kell tehát gondolni, mire fordítja az adott szervezet ezt a pénzt.
A másik fő tevékenységünk az alkalmazói szoftverek fejlesztése, ami az igazgatási, az ügyviteli folyamatok szervezésétől kezdve egészen a kész programrendszer beüzemeléséig, betanításáig terjed.
A következő fő terület az informatikai és telekommunikációs technológiához kapcsolódó fejlesztői, tervezői szolgáltatások.
Fontos tevékenységünk az internet szolgáltatás, ezen a területen mind a világhálóra való kapcsolódáshoz, mind a tartalomkezeléshez nyújtunk szolgáltatásokat.
Ezek az alappillérek, amelyekhez aztán természetesen sok egyéb szolgáltatás is kapcsolódik.
- Kiket céloznak meg ezekkel a fejlesztésekkel, szolgáltatásokkal?
- Cégünk termékeivel, szolgáltatásaival mind a közigazgatási, mind a vállalati, mind a lakossági szférában jelen van. Jelentős helyi piaci szerepvállalásunkon túl több országos kiterjedésű alkalmazásunk is működik.
Zalaegerszegen a városi önkormányzat, illetve sok más közigazgatási szervezet mellett a vállalati szférában is jelentős kapcsolataink vannak. Tartós partnerünk például a Gartner Intertrans, a West Hungary Consulting, a Flextronics, a ZÁÉV, a Kereskedelmi és Iparkamara, a Pannon Lapok Társasága, a Zalavíz Rt. A lakosság részére számítástechnikai, irodatechnikai, telekommunikációs eszközöket, berendezéseket értékesítünk.
-Milyen terveik vannak az idei esztendőre?
- A 2005-ös év ezen a piacon is további változásokat fog hozni. Úgy vélem, hogy a piacon a kereslet viselkedése új tulajdonságokat is mutat majd.
- Ez mit jelent?
- Akár a közigazgatást, akár a vállalati szférát nézzük, mindenhol meghatározó a pályázati úton elnyerhető informatikai pénzeszközök felhasználása, egyes becslések szerint az informatikai kiadások nagyobbik része EU és központi pályázati forrásokból származik majd. A pályáztatás formai követelményei rendkívül szigorúak, és ez a konkrét informatikai fejlesztésekre fordítandó kapacitásokból von el energiát. Ami még fontos, hogy olyan cégek is megjelennek a piacon, amelyek eddig nem voltak ott. Ahhoz, hogy ezekkel versenyezni tudjunk, megfelelő tőkeerősség, megfelelő szakmai tudás, valamint nyelvtudás kell. Az új feladatok mind-mind befektetéseket igényelnek, emberekbe kell befektetni, akik képesek az ottani piacralépéshez szükséges ismereteket elsajátítani.
- Ezek mennyire konkrét tervek?
- Konkrét terveink, konkrét projektjeink vannak folyamatban. Uniós finanszírozású kutatás-fejlesztési projektekre is készülünk, de vannak közvetlen piacra lépési terveink is.
Mindegyik abban a fázisban van, hogy befektetünk munkát, időt, energiát, pénzt, amik a hosszabb távú piacnyitás érdekében szükségesek. Alapos felkészülésre, jó döntésekre, kiváló szakemberekre van szükség ahhoz, hogy ezek konkrét gazdasági eredményeket is hozzanak majd.

Fodor Tamás