Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Sikeres mintaprojekt
Zalaegerszeg
2004. április 24.

Sikeresen zárult a zalaegerszegi egységes integrált kistérségi önkormányzati gazdálkodási rendszer első szakasza. Ezt állapította meg a projekt felügyelő bizottságának ülése, melyen többek között részt vett Kovács Kálmán informatikai miniszter, dr. Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Szolnoki Zsolt, a BM informatikai hivatalának vezetője, Katus Gábor, a Magyar Államkincstár informatikai igazgatója, valamint a Zalaszám ügyvezető igazgatója Szász Péter, és a mintaprojekthez kapcsolódó települések képviselői.

A fórumon elhangzott: a projektben kitűzött célokat az együttműködő partnerek maradéktalanul megvalósították. A zalaegerszegi polgármesteri hivatalban bevezetésre került az integrált költségvetési gazdálkodási rendszer, majd ezt követően kilenc települési önkormányzat csatlakozott a projekthez, amely úgy lett kialakítva, hogy az más önkormányzatoknál is alkalmazható legyen. Így például Győr és Taksony önkormányzatainál már megkezdődött az egerszegi rendszer átvétele és több más településen is folynak előkészületek. Ez az informatikai rendszer a költségvetési gazdálkodás feladatait teljeskörűen támogatja, az igazgatási ágazati rendszerekkel szabványos kommunikációra képes mind átadó, mind pedig befogadó rendszerként.

A mintaprojektben bizonyításra került, hogy kistérségi összefogással a szükséges informatikai eszközök hatékonyabban felhasználhatók, az egy-egy önkormányzatra jutó költség töredéke az egyedi megvalósítás költségének. A felügyelő bizottsági ülést követően a Dísz-téren, az eMagyarország pontként felállított sátorban tartott sajtótájékoztatón dr. Gyimesi Endre polgármester a tennivalókat sorolta. Mint fogalmazott első teendő, hogy a próbaüzem során a rendszer esetleges gyermekbetegségeit le kell küzdeni, majd segíteni a többi önkormányzatnak a program kiterjesztésében és fejlesztésében különösen a zalaegerszegi kistérségi rendszerben. Amennyiben a kormány jelenlegi formájában fogadja el a kistérségekről szóló törvénytervezetet, úgy az országban a 79 településsel a zalaegerszegi kistérség lesz a legnagyobb.

Kovács Kálmán hangsúlyozta: a minisztérium feladata és felelőssége, hogy olyan szabályozási rendszert alakítson ki, amely elvárja, az önkormányzatok pénzügyi elszámolásai egy adott rendszerben történjenek és kapjon megfelelő nyilvánosságot a közpénzfelhasználás. Ugyancsak fontosnak említette az adatkezelés és továbbítás egységesítését. A miniszter szerint, amennyiben egymással ?azonos nyelven? beszélő programrendszerek fognak működni, akkor valóban el lehet indítani az elektronikus önkormányzati szolgáltatásokat, mert az adatok egymás közötti mozgása egyforma lesz. Szólt még Kovács Kálmán az információs esélyegyenlőség programjáról is. Az év végéig 2700 eMagyarország pontot szeretnének felállítani, melynek a szolgáltatói civil szervezetek, önkormányzatok, vagy egyéb közszolgálati szereplők. Minderre azért is nagy szükség van, mert a felmérések szerint Magyarországon az otthon internetezők aránya csupán egy százalék. Zalaegerszegen is több közösségi ponton lesz lehetőség internetezni, az érdeklődők kedvükre használhatják a világhálót.

V.Zs.