Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Netre ment Justicia
Phare-segítséggel valósul meg az informatikai fejlesztés
Zalai Hírlap
2002. november 8.

Nincs messze az idő, amikor az iratforgalom teljesen elektronikus csatornákra terelődhet a hazai igazságszolgáltatásban. Azonban az eddig megvalósult fejlesztések is gyorsíthatják az ítélkezést.

Ez csak az egyik eredménye lehet annak a nagyszabású informatikai fejlesztésnek, melyet a Phare-támogatással valósítottak meg. Tegnap az Európai Bizottság delegációja látogatott el a megyei bíróságra, hogy megismerkedjen az eredményekkel.
Klaus Steiner, az Európai Bizottság magyarországi delegáltja elégedetten szólt a vizitet követő sajtótájékoztatón. Itt elhangzott, a 8,25 millió eurós beruházás keretében a meglévők mellé további 1.217 elektronikus munkahely, 46 szerver, 5.900 végpont épült ki és ezzel 153 bírósági szervezetet és partnerintézményt kötöttek össze. Hamarosan megjelenhet a számítógép a tárgyalótermekben is.
A 3,5 millió eurós Phare-támogatással megvalósuló Justicia.Net informatikai hálózat- és szoftverrendszer elsősorban a bírói munkát segíti, ezzel is enyhítve azon a gondon, hogy a kívánatos 3-4 helyett hazánkban egy bíró egyetlen segítőre támaszkodhat munkája során. Mivel az információkhoz való hozzáférés gyakran hetekben mérhető ideje pillanatokra lerövidülhet, az ítélkezés folyamata is felgyorsulhat. S amint megteremtődik a jogi feltétel - mert a technikai már adott -, a magyar bírók számára is hozzáférhetővé válnak az uniós igazságügyi információs rendszerek.
Szász Péter, a projektet felügyelő Zalaszám Kft. vezetője közölte, a rendszer már most is alkalmas olyan szolgáltatásokra, melyeknek egy részéhez hiányzik a jogi háttér. Az egyik ilyen lehetőségről Erményi Lajos, a Legfelsőbb Bíróság főtitkára szólt: 1,5-2 év múlva lehetőség lesz az elektronikus aktaátvételre, a későbbiekben pedig a zárt láncú számítógép-hálózaton bonyolódó tanúmeghallgatásra is.