Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Zalaegerszeg gazdája az informatikának
Segíti az önkormányzati munkát
Zalaegerszeg újság
2002. szeptember 10.

Önkormányzati gazdálkodás és informatika címmel a városi hangversenyteremben került sor arra a szakmai konferenciára, amelynek zárásaként együttműködési megállapodás aláírására került sor. A dokumentumot Zalaegerszeg önkormányzata nevében dr. Gyimesi Endre polgármester, a Belügyminisztérium képviseletében dr. Tóth Zoltán közigazgatási államtitkár, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium képviseletében Rácz Zsolt közigazgatási államtitkár, míg a Miniszterelnöki Hivatal részéről Szittner Károly, a Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala törzsköri vezetője látta el kézjegyével.

A megállapodásban a résztvevők kinyilvánítják azon szándékukat, hogy együttműködnek egy szigorúbb elszámolási, nyilvántartási és ellenőrzési követelményeket kielégítő, egységes, integrált önkormányzati költségvetési gazdálkodási rendszer bevezetésében, tesztelésében. A rendszer Zalaegerszeg okmányirodai illetékességi területén lévő más önkormányzatoknak is szolgáltatásokat fog nyújtani.
A projekt célja az, hogy ennek keretében 2002. december 31-ig kiépítendő rendszert a későbbiekben más önkormányzatok is alkalmazhassák, illetve a bevezetés során szerzett tapasztalatokat hasznosítsák. Ehhez Zalaegerszeg önkormányzata, mint referenciahely nyújt támogatást.
A Zalanet 2002 programsorozat keretében tartott konferenciát követő sajtótájékoztatón dr. Tóth Zoltán hangsúlyozta: azért örül az együttműködési megállapodásnak, mert az új kormány célul tűzte ki a regionális és önkormányzati informatikát, melyet két szakaszban szeretnének megvalósítani: az első az európai uniós csatlakozásig terjedő idő, a másik szakasz a csatlakozás utáni. Decentralizált közigazgatást szeretnének megvalósítani, amelyben a kistérségek új szerepkört töltenek be. Zalaegerszeget azért választottuk, folytatta az államtitkár, mert itt az önkormányzati gazdálkodást és az informatikai eszközrendszert szeretnénk fejleszteni. A közigazgatásnak folytonossága van, nem pártpreferenciára épülő, hanem az önkormányzatiságra, közszolgálatiságra. Dr. Tóth Zoltán kiemelte: a kormány úgy igyekszik a támogatási rendszert alakítani, hogy ebben minden kistérség megtalálja a számítását. Rácz Zsolt, mint fogalmazott, mérföldkőnek tekinti az együttműködési megállapodást és meggyőződése, hogy a város úttörő szerepet nyújt ebben a munkában. Szittner Károly a projekt hasznosságáról szólt, egy sikeres folyamat első eleméről, amely a zalai megyeszékhelyhez kötődik.
Az informatikai konferencia sikerét jelzi egyébként, hogy három megye több mint hatvan önkormányzatát képviselő résztvevő vett részt és hallgatta meg a különböző minisztériumok tisztségviselőinek a beszámolóját.