zeg.jpg (3721 bytes)

Lakóinak száma: 62 000 fő. Zala megye székhelye, megyei jogú város.

78uj.jpg (32604 bytes)


Rövid története: első említése 1247-ből származik, de már az őskortól folyamatosan lakott. Királyi falu, később mezőváros. Jelentősége akkor nő meg, amikor Kanizsát 1600-ban elfoglalják a törökök. Ezután Egerszeg vára hivatott védeni - a Zala folyó mocsarával - Dunántúl egy részét. Palánkvára központja lesz a kialakuló végvári láncnak. A török csak egyszer foglalta el (1664) rövid időre. A 18. század elejétől egyre gyakrabban tartották itt a megyegyűléseket, s az egykori vár területén 1732-re felépül a vármegyeháza a megyegyűlési teremmel, ezzel a megye székhelye Zalaegerszegen állandósul. 1885-ben nyeri el a rendezett tanácsú város jogállását, s az ezt követő évtized, valamint az 1920-30 közötti évtizedben fejlődik a legdinamikusabban a második világháború előtt. Az 1945 utáni szakasz pedig egy sokoldalú, intenzív településfejlesztő periódusa a városnak. Ma több általános- és középiskolája mellett a Pénzügyi és Számviteli Főiskola és a Pécsi Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kara intézetei teszik teljessé az oktatási struktúrát. Sikeres vállalkozások, kereskedelmi, ipari cégek biztos fejlődést jelentenek a városnak.

Műemlékek, látnivalók:


A Deák téren, az egykori végvár helyén (erre emlékkő emlékeztet) áll az egykori vármegyeháza, ma a megyei bíróság épülete. 1730-32 között építette Franz Allio osztrák építész. A barokk épület ma műemlék. Itt kezdte politikai pályafutását Deák Ferenc, és a mártírhalált halt Csány László.

79uj.jpg (39370 bytes)
80uj.jpg (36629 bytes)  

A tér közepén áll Deák Ferenc szobra (Vay Miklós alkotása). A tér nyugati oldalát a Deák Ferenc Megyei Könyvtár zárja le, keleti oldalán a Göcseji Múzeum épülete látható. Eredetileg 1890-ben takarékpénztárnak épült az épület, melynek másik oldalán áll Göcsej kutatójának Gönczi Ferencnek a mellszobra (Fritz János alkotása) és Kisfaludi Strobl Zsigmond két szobrának bronzmásolata: az Ad astra, és a Vénusz születése. A múzeumban állandó és időszaki kiállítások látogathatók.  Itt található Kisfaludi Strobl Zsigmond zalai születésű szobrászművész, mintegy 100 darabból álló gyűjteménye is.

nyil.jpg (1464 bytes)