nkanizsa.jpg (3931 bytes)

Lakóinak száma: 55 000 fő.  Megyei jogú város.

Rövid története: Bár jóval korábban lakott volt, első említése 1245-ből maradt fenn. A mocsaras területen már a 14. században állt vár. A tatárjárás előtt királyi birtok volt, majd egymás után több család is birtokolta. A várat az Osl nembeli Lőrinc kapta hűsége jutalmául Károly Róberttól. Rövidesen a nagyra törő, már magukat Kanizsaiaknak nevező család birtokközpontjává vált, majd Kanizsai Orsolya öröksége révén lett férje, Nádasdy Tamás birtoka. Megerősítését elkezdte, majd elcserélte a királlyal, ettől kezdve királyi végvár, a Dél-Dunántúl védelmének központja.

57uj.jpg (34597 bytes) Várkapitányai közül a leghíresebb Thury György, a jobbágysorból kiemelkedett katona, aki 1569 és 1571 között volt a vár parancsnoka. A rettenhetetlen katonát 1571-ben Orosztony mellett csellel bekerítették és megölték. A várat több sikertelen kísérlet után 1600-ban foglalták el a törökök, ezután kilencven évig török kézen volt Kanizsa, mint az oszmán birodalom legnyugatibb vilajetének központja. A várat a törökellenes felszabadító harcok során 1690-ben hosszú blokád után sikerült visszafoglalni. A várat nem állították helyre, anyagát az újjáépülő város építkezéseinél használták fel. A város fénykora a 19. században következett be.

Igazi lüktető, mozgalmas kereskedővárossá vált, előbb a környék piacközpontja lett, majd a század végére igazgatási és kulturális központtá is vált, fejlődését egyre erősödő polgársága nagyban segítette.

A vasútvonalak megépítése után fontos forgalmi csomópont alakult ki itt. A trianoni békeszerződést követően piackörzete jelentős részét elveszítette, de ugyanilyen recessziót kellett átélnie 1948-56 között is, a jugoszláv határ közelsége miatt. 1937-ben az egyre dinamikusabban fejlődő magyar olajipar központja lett.Látványos fejlődését az elmúlt két évtizedben követhetjük nyomon, amikor új iparágak honosodnak meg, vállalkozások indulnak és középületek, lakóépületek épülnek egymás után.

nyil.jpg (1464 bytes)

58uj.jpg (28679 bytes)