Artur Miller :
Pillantás a hídról
(dráma)

Bemutató: 2007. február 16.

ALFIERI, ügyvéd - Zalányi Gyula
EDDIE CARBONE - Ilyés Róbert Jászai-díjas
BEATRICE, a felesége - Pap Lujza
CATHERINE, az unokahúga - Holecskó Orsolya
MARCO, Beatrice unokatestvére - Szegezdi Róbert
RODOLFO, Beatrice unokatestvére - Szemenyei János
LOUIS - Andics Tibor
MIKE - Mihály Péter
NAGYMAMA - Ecsedi Erzsébet

Valamint a színház stúdiósai

Díszlettervező: Mészáros Tibor
Ügyelő: Szilasi Attila
Jelmeztervező: Luzsi Tímea
Súgó: Jurina Beáta
Rendező munkatársa: Tompagábor Kornél


Rendező: Cserhalmi György

Képek az előadásról . . .

Az előadás főtámogatója:
Lambda Systeme Kft.


Arthur Miller, a XX. századi amerikai drámairodalom egyik legnagyobb alakja 1915-ben szü-letett New Yorkban. 2005. február 11-én connecticuti otthonában érte a halál.
Minden darabjában egy ismert, de talán még meg nem értett igazságot próbál lemezteleníteni, így hozva érezhető és megérthető közelségbe az emberi természet rejtett félelmeit, gondjait, reményeit. Életműve formai és tematikai sokszínűsége a biztosíték, hogy drámái még hosszú ideig nem kerülnek le a világ színpadairól.
A Pillantás a hídról immár a színháztörténet klasszikusai közé tartozik. Korának egyik nagy drámája, sőt tragédiája. Egy antik sorstragédia Brooklynban.
A dráma főhőse Eddie Carbone, dokkmunkás. A hajókat rakja ki a Brooklyn hídtól egészen mólóig - ahol már a nyílt tenger kezdődik. Jó ember - mi más lenne? Ha van munkája, dolgo-zik, a pénzt hazaadja, és csak él.
Eddie Carbone is mint a milleri hősök kisemberek, átlag amerikaiak, akik azonban vágyban, akaratban, kitartásban a görög tragédiák hőseivel vetekszenek
De ki tudhatja mit hoz a jövő? Eddie Carbone sose gondolta volna, hogy végzete van.
Arthur Miller a szenvedély útvesztőjét rajzolja meg ebben a drámában. Az utat, amelyet Eddie Carbone, az egyszerű dokkmunkás végigjár a mostohalánya iránti vonzódástól a leírhatatlan szenvedélyig, s az árulásig, becstelenségig.

A lélektanilag hibátlanul, feszült dialógusokban és szimbolikusan is erőteljes helyzetekből felépült dráma megírása után hét évig hallgatott az író.

„ … emlékét némi nyugtalansággal gyászolom" – mondja Alfieri ügyvéd, és ezekkel a sza-vakkal ér véget egy modern végzettragédia.

vissza

vissza a kezdőlapra