Háy János:
A Gézagyerek
(színjáték két részben)

Bemutató: 2006. december 7.
Házi Színpad

Gézagyerek, csökkent szellemi képességű, autisztikus férfi -
Kiss Ernő Soós Imre-díjas
Rózsika néni, Géza anyja - Ecsedi Erzsébet
Banda Lajos, munkás a kőfejtőben - Szegezdi Róbert
Herda Pityu, munkás a kőfejtőben - Szakács László
Krekács Béla, kocsmai ember - György János Aase-díjas
Laci bácsi, főnök a kőfejtőben - Tucsni András
Szomszéd férfi, Rózsika korosztálya - Balogh Tamás
Szomszéd nő, Rózsika korosztálya - Mester Edit
Marika, bolti eladó - Jurina Beáta
Vízike, elöregedett kocsmai asszony - Tisza Anita
Karesz, buszsofőr - Szilasi Attila

Díszlet-jelmez : Bagó Bertalan - Mészáros Tibor
Ügyelő, rendezőasszisztens: Szilasi Attila
Súgó: Jurina Beáta


Rendező: Bagó Bertalan Jászai-díjas

Képek az előadásról . . .

Háy János (1960- ) költő, próza- és drámaíró. 1982-ben jelentek meg első versei. Számos kötet szerzője. Első nagy sikerét A Géza gyerek című darabjának köszönhette, amely 2002-ben a pécsi Országos Színházi Fesztiválon (POSZT) megkapta az év legjobb színművének járó díjat.

Háy János drámájának a helyszíne egy meg nem nevezett falu valahol Vác és Szob között. Kulisszáit, hőseit tekintve, hangulatában és filozófiájában roppant egységes világba csöppe-nünk. A megalázottak és megszomorítottak közegébe, akik nem rendszerváltásra, hanem megváltásra várnak.

A Gézagyerek nem gyűlöl, nem vádol, hanem feltétel nélkül szeret és hisz. Megbízik bárki-ben. Őszinte, nyílt tekintetében mégis ott lapul a vád, mert tiszta, kék szeme hű tükre minden gyarlóságunknak, rigolyánknak, de a bennünk lakó Istennek is. Úgy néz mindent és minden-kit, mint egy okos kisfiú, s ha valóban gyermek lenne, valószínűleg csak legyintene rá a falu népe. De mit kezdjenek a gyerekemberrel? Egy szellemileg fogyatékos felnőttel?

Háy János drámájában az a különösen izgalmas, hogy mindennek metafizikai dimenziója van: „olykor felfeslik az ég koszlott szövete és mögötte az üresnek hitt helyen bizonytalanul felde-reng valami, amit jobb híján istennek neveznek. De csak léte, hangtalan működése érzékelhe-tő, ám az, hogy mivégre van, továbbra is felfoghatatlan titok marad az ember számára.

vissza

vissza a kezdőlapra