Dario Fo:
EGY ANARCHISTA
VÉLETLEN HALÁLA

(szatíra)

Bemutató: 2007. február 15., Házi Színpad

Bertozzi Felügyelőnő - Meisitz Fáni
Sportos Felügyelőnő - Debrei Zsuzsanna
Rendőrfőnöknő - Mester Edit
Őrült anarchista - Kricsár Kamill
Újságíró - Szakály Aurél

Díszlet-Jelmeztervező: Laczó Henriette
Rendező asszisztens-ügyelő-súgó: Pogács Zsuzsa

Rendező: Sárdi Dóra

Képek az előadásról . . .

Dario Fo (1926) a XX. századi olasz dráma egyik legszínesebb egyénisége. Színdarabot ír, játszik, rendez, díszletet tervez, színházat szervez és impresszárióként működik.
Társulatával fellép börtönökben, kultúrotthonokban, gyárudvaron, nem titkolva baloldali érzelmeit.
Az Egy anarchista véletlen halála című művében egy valóban megtörtént halálesetet állít a történet középpontjába. 1969-ben Giuseppe Pinelli nevű személy rejtélyes körülmények között kizuhant a milánói rendőrség ablakán. A rendőrségi közlés szerint öngyilkosság történt, ám az előző napon zajlott tüntetés során elfogott személy halála több kérdést is felvet , melyek során – nem meglepő módon – a rendőrség felelőssége is felmerül, sőt….
Dario Fo szatirikus, ironikus eszközökkel vizsgálja ennek a halálesetnek kapcsán azokat a viszonyokat és körülményeket, amelyek az erőszakszervezeteket jellemzik akkor, amikor pártatlanul kellene állami szolgálatukat végezniük.
Dario Fo művei, mint az Egy anarchista véletlen halála , politikai szatírák. Darabjaiban elsősorban az olasz kormányt figurázta ki – valaki a modern Arisztophanésznek nevezte.
1997-ben irodalmi Nobel-díjat kapott.

 

vissza

vissza a kezdőlapra