Háy János:
Herner Ferike faterja
(istendráma két részben)

Bemutató:
2003. június 5.

Krekács Béla / faterja - Kiss Ernő
Banda Lajos / faterja - Kricsár Kamill
Herda Pityu / faterja - Szegezdi Róbert
Papi Jóska - György János
Marika - Jurina Beáta
Rendőr - Gábor László
Asszony - Köves Dóra
Gyerek Herner Ferike - Bogár Gergő
Gyerek Krekács Béla - Balla Benjamin
Gyerek Banda Lajos - Bogár Ádám

Díszlet: Pinczés István m.v.
Ügyelő: Szilasi Attila
Jelmez: Laczó Henriette

Rendező: Pinczés István m.v.

 

kritika . . .

Háy János üstökösként robbant be A Gézagyerek című drámájával a magyar drámairodalomba: a Csokonai Színház előadása után díjeső zuhogott szerzőre, színészekre, rendezőre egyaránt (4 díj a pécsi országos színházi találkozón, 3 díj az országos stúdiószínházi műhelyek találkozóján, kritikusok díja, pályaszakaszdíj, meghívás a kortárs dráma fesztiválra, nemzetközi színházi fesztiválmeghívás a lengyelországi Torunba, stb.).
A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház a tehetséges fiatal szerző újabb darabját tűzte műsorára, mely A Gézagyerek folytatásának tekinthető. Bár az új műben az autista Gézagyerek nem szerepel, ez a történet is Krekács Béla, Banda Lajos és Herda Pityu immár legendássá nőtt figurája köré épül. Háy János újabb "istendrámája" ezúttal is különleges életminőségeket hordoz, a szerző most is káromkodásból épít katedrálist: a három alkoholista munkanélküli a lét-nemlét témáját, az eleve elrendelés kérdéskörét, a múlt-jelen-jövő összefüggéseit boncolgatja szűk szókinccsel, a felismerés döbbenetétől tágra meredő szemmel. A maguk észjárása szerint, saját szavaikkal, saját IQ-szintjükön keresnek magyarázatot vagy kérdeznek rá a létezés paradoxonára: miért élünk és miért halunk meg, jó-e az, ha előre tudjuk halálunk időpontját, s egyáltalán: van-e értelme az emberi életnek. Emberszabású torzók morzsolják hétköznapi árokparti életüket elettünk, gagyi röhejesség és megindítóan mély emberi minőségek hálójában vergődve.
Háy János torokszorító és hahotára fakasztó helyzetei és dialógusai, az örök kérdésekre megfogalmazott válaszféleségek felhőtlen szórakozásba csomagolt katartikus színházi élményt ígérnek.

vissza

vissza a kezdőlapra