Vörösmarty Mihály:
Csongor és Tünde
(színjáték)

Bemutató: 2001. április 6.
A 2001/2002-es évad
beavató színházi előadásának előbemutatója.

Csongor - Vankó Dániel
Tünde - Pap Lujza
Balga - Kiss Ernő
Ilma - Köves Dóra
Mirigy - Ecsedi Erzsébet
Éj - Czegő Teréz
Ledér - Nagy Cecília
3 ördög / 3 vándor - György János, Hertelendy Attila, Szakály Aurél

Ügyelő: Szilasi Attila
Súgó: Kiss Szilvia
Rendezőasszisztens: Kovács Krisztián
Rendező munkatársa: Kricsár Kamill

Rendező: Ruszt József Kossuth-díjas

 

Képek az előadásról . . .

Kritikák . . .

Vannak művek, amelyekben az író fejlődésének nagy fordulata tökéletesen egybevág a nemzeti irodalom egész fejlődésének fordulatával. Megtestesítik azt, formákat adnak nekik, és ha az ilyen művek megszülettek, nem lehet többet úgy írni, mint addig. Ilyen mű Vörösmarty Csongor és Tünde című színpadi műve.
A Beavató Színház ezt a remekművet kínálja a diáknézők számára.
Vörösmarty 170 évvel ezelőtt megírt művét különös tisztelet övezte a színház részéről, hiszen a mű születését követően fél évszázadnak kellett eltelni, hogy színpadra kerüljön a mesedráma. Nem véletlen, hiszen a XVI. századi széphistória, Gyergyai Albert Árgírus király fiát c. művét forrásul felhasználó tündérmese mögött mély filozófiai gondolatok rejlenek. A XIX. század magyar valóságában élő, de az egyetemes ember sorsán felelősen gondolkodó költő kétkedése, szorongása az elérhetetlen iránti vágyakozása szólal meg ebben a műben. Vajon a XXI. század küszöbén élő diákok milyen útravalót kaphatnak e mű megismerésével?
Ez az előadás segítséget kíván nyújtani a diákok számára ahhoz, hogy megismerhessék a magyar drámairodalom e remekművét.


A Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával

 

vissza

vissza a kezdőlapra