Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Maradandót alkottak
Zalai Hírlap - 2008. december 13.



Ünnepi közgyűlésen adták át a Zalaegerszegért-díjakat a városi Díszteremben. Az elismerést idén hét személynek és egy szervezetnek ítélték oda a képviselők.

Az Énekmondó Együttes műsorával keretbe foglalt ünnepséget dr. Gyimesi Endre polgármester nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: olyan polgártársakat köszöntenek, akik a hétköznapokon csendes, kitartó és nagyszerű munkával szolgálják városukat, illetőleg olyanokat, akik egy-egy nagy teljesítménnyel hívták fel magukra a figyelmet, de olyanokat is, akik bár nem Zalaegerszegen élnek, sokat tettek a település felvirágoztatásáért. Ők együtt határozzák meg a városról kialakult képet, s nem mindennapi tehetségüket állították a település szolgálatába, méltatta tevékenységüket a polgármester. Ezt követően ismertette, hogy a közgyűlés a novemberi ülésen hét személynek és egy szervezetnek ítélt oda Zalaegerszegért-díjat.

Dr. Gyimesi Endre elsőként Fehér Józsefnek, az Észak-zalai Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) nyugalmazott ügyvezetőjének nyújtotta át a Zalaegerszegért-díjat a megye szakoktatásának fejlesztéséért, a szakmunkásképzés tartalmi és szerkezeti megújításáért, a Munkácsy-szakközépiskola igazgatójaként végzett munkájáért és a TISZK működésének megszervezésében végzett tevékenységéért.

Izer Nándor tervezőmérnök, építész, a Zala Megyei Mérnöki Kamara és a Zala Megyei Építész Kamara titkára gazdag építészi pályája elismeréseként, valamint a város arculatának alakításában játszott szerepéért részesült kitüntetésben.

Zalaegerszegért-díjat vehetett át Ewa Mankowska művészettörténész, muzeológus, a lengyelországi Krosnói Kézműves Múzeum igazgatója Zalaegerszeg és Krosno testvérvárosi kapcsolatának elkötelezett ápolásáért és kulturális csereprogramok szervezéséért. Ewa Mankowska lengyel és magyar kollégái nevében is megköszönte az elismerést, hangsúlyozva, hogy a krosnói és a Göcseji Múzeum munkatársainak aktív közreműködése nélkül nem alakultak volna így a kulturális kapcsolatok.

Mányoki Attila hosszútávúszó a nemzetközi és hazai, nyíltvízi versenyeken elért kiemelkedő eredményeiért kapott Zalaegerszegért-díjat, illetve legnagyobb hazai sikeréért: idén nyáron elsőként úszta át a Balatont hosszában.

A közgyűlés döntése értelmében Zalaegerszegért-díjat kapott Molnár Ernő, a Csány László Közgazdasági SZKI igazgatója több évtizedes, rendkívül magas színvonalú oktató-nevelő munkájáért, és az iskola élén kifejtett példamutató szakmai tevékenységéért.

Pálfi László, a Göcsej-Palatinus étterem és panzió tulajdonosa a zalai gasztronómiai értékek megőrzése, a művészeti és sportélet pártolása okán, valamint a testvérvárosi kapcsolatok alakításában betöltött fontos szerepe miatt bizonyult érdemesnek a kitüntetésre.

Dr. Penninger Antal gépészmérnök, egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának nyugalmazott dékánja a zalaegerszegi műszaki felsőoktatás kiépítéséért és fejlesztéséért részesült a kitüntetésben.

Idén egyetlen szervezet, a Zalaegerszegi Atlétikai Club kapott Zalaegerszegért-díjat. A város hírnevét öt földrészen öregbítő klub nevében Kozáry Ágnes, az első zalaegerszegi olimpikon és Demeter Klaudia, a ZAC válogatott versenyzője vette át az elismerést, melyet a kimagasló eredményekkel és a helyi sportéletében betöltött szerepével érdemelt ki az egyesület.


A közgyűlés 1993-ban döntött a Zalaegerszegért-díj alapításáról. Az elismerést olyan személyeknek és szervezeteknek adományozzák, akik, s amelyek a város építésében, fejlesztésében és környezetvédelmében, Zalaegerszeg művészeti, kulturális, oktatási és sportéletében, egészségügyi és szociális szolgálatában, az önkormányzatban vagy a közigazgatásban maradandót és példaértékűt alkottak. Évente legfeljebb tíz Zalaegerszegért-díjat adhatnak át. A díjazottakról a képviselők, a bizottságok, illetve társadalmi közösségek javaslatai alapján, minősített többséggel határoz a közgyűlés.