Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Ethernet to the Home szolgáltatás kiépítése a Zalaszám saját hálózatán D-Link-eszközökkel
Napi Online, 2008. október 30.



Bemutatás

A Zalaszám Informatika harmincéves múlttal és tapasztalattal rendelkező, dinamikusan fejlődő, tőkeerős, szakmai befektetők tulajdonában lévő vállalkozás, mely jelenleg száz alkalmazottal működik. A Zalaegerszegen többféle internetszolgáltatást nyújtó cég tevékenységi körébe tartozik ezenkívül a hálózatépítés, informatikai rendszerek tervezése és kivitelezése, rendszerintegráció, projektmenedzselés és szervizszolgáltatás. A vállalat hosszú távú sikerét folyamatos megújulásának és saját fejlesztésű termékeinek, szolgáltatásainak köszönheti. Élen jár a legújabb technológiák terén, és sikeresen alkalmazza azokat szolgáltatásaiban is.

Probléma

A Zalaszám Informatika tíz éve biztosít Zalaegerszegen internetszolgáltatást, jelenleg 4000 előfizetővel rendelkezik. A dial-up és adsl-technológiák után bevezették az Ethernet to the Home kapcsolat is, mely a Zalaszám saját hálózatán keresztül biztosítja a háztartások internet-, telefon- és kábeltévé-kapcsolatát. A vállalat saját hálózatot épített ki Zalaegerszeg közigazgatási területén belül, így oldotta meg a szolgáltatást a tömbházak lakói számára. A MAN gerinchálózat kapcsolatait mikrohullámú eszközök biztosították, a gerinchálózat és az előfizetői LAN közötti routolást Linux alapú routerek végezték. Az előfizetői LAN-okban pedig D-Link, nem menedzselhető switcheket alkalmaztak Cat5 kábelezéssel kiegészítve. Az újonnan megjelenő igények kielégítéséhez azonban változtatásokra volt szükség a hálózatban.

Feladat

A kereslet növekedése, a nagyobb sávszélességre való igény ugyanis szükségessé tették a gerinchálózati mikrohullámú kapcsolatok és a LAN switchek cseréjét. Növelni kellett az üzembiztonságot, és megfelelő technológiai alapot kellett biztosítani olyan szolgáltatások nyújtásához, mint az iptvés a VoIP. Szükség volt továbbá a QoS, mint hálózati funkció bevezetésére is. A Zalaszám olyan átfogó megoldást keresett, mely könnyedén kiépíthető a már meglévő viszonyok mellett, és minden előfizetői, hálózati igénynek megfelel. Fontos volt még, hogy a rendszer továbbra is könnyen karbantartható és kezelhető legyen.

Megoldás

A Zalaszám Informatika végül egy saját tulajdonú közmű építése mellett döntött Zalaegerszegen, mely biztosította az optikai gerinchálózatot. A rendszer kiépítését 2006-ban kezdték el, ám a folyamatos kereslet növekedésének köszönhetően állandó bővítésre van szükség. Az optikai hálózatot csillag topológiájúra tervezték. A rendszer szívét alkotó switcheket a D-Link termékportfóliójából választották ki. A D-Link switchei megfelelő szolgáltatásokat kínáltak a rendszer számára, kiváló ár-érték aránnyal rendelkeztek, a Zalaszám Informatika pedig előző tapasztalatai alapján megbízható és nagy teljesítményű eszközként ismerte meg a D-Link termékeit.

A létesített hálózat központjából minden elért tömbház felé optikai szálpárat vezettek, melyek 1 Gbit/s sebességű kapcsolatot tesznek lehetővé a jelenleg alkalmazott aktív eszközökkel. A hálózat központját DES-6500-as sorozatú D-Link L3 switch adja, mely nyolc további bővítőhellyel rendelkezik. A D-Link DES-6509 switcheket az optikai SFP-k fogadására építették be, a DES-6507 12 portos 1000Base-T + 2 combókat pedig egyéb kapcsolatokhoz tervezték. Az alkalmazott optikai SFP modulokat DEM-310GT modulok szolgálják ki. A hálózatban VLAN-okat építettek ki, így a különböző szolgáltatások különböző VLAN-okon érhetők el. Az optikai hálózat és az internet közötti gateway funkcióját egy saját "fejlesztésű" Linux Flash router látja el (tűzfal, traffic shaper, NAT). Sikerült megvalósítani a QoS szolgáltatást, mely a hálózat L2 szintjén prioritással biztosított a különböző szolgáltatások számára, mint az adatátvitel, a VoIP és a tervezett iptv.

Az előfizetői LAN-okat vagy Metro Ethernetet Cat5 kábelezéssel alakították ki. A Metro Ethernethez a D-Link DES-3526 és DES-3010G switcheit használták, melyek combo 1 Gbit/s portállal rendelkeznek. Az egyes előfizetői portokat a LAN hálózatban a switchek Traffic segmentation funkciójával választották szét, a portokon pedig a port bandwidth szolgáltatást használva hozhattak létre bérelt vonalakat vagy egyedi szolgáltatásokat. A VoIP POE telefonokhoz DES-1228P vagy DES-3024P switcheket alkalmazták.

Minden előfizető számára elérhetővé vált a 10/100 Mbit/s kapcsolat fel- és letöltésben, melynek hatalmas előnye a mentési lehetőség, hiszen így a nap végén a számítógépen tárolt adatok a nagy sebességnek köszönhetően egyszerűen elmenthetők egy távoli tárhelyre. A mentési lehetőségen kívül minden vállalkozás számára elérhető szolgáltatás a VoIP-telefonálás, melyet szoftveres telefonközpont- és számhordozás-lehetőség egészít ki. Lehetővé vált az ASP-szolgáltatás nyújtása az előfizetők számára; a bérelt vonali kapcsolatok és az iptv pedig további olyan szolgáltatások, melyek kiváló lehetőséget nyújtanak minden vállalkozás és egyéni előfizető számára, hogy a jövő technológiáját alkalmazzák költséghatékony módon, egyszerű kezelhetőséggel.