Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Felejthetetlen Olimpia
Zalaegerszeg, 2008. szeptember 17.



Megyénket egyetlen sportoló, Kálovics Anikó, a Zalaszám ZAC hosszútávfutója képviselte a pekingi olimpián. Az atléta a 10 ezer méteres távon a huszonkettedik helyen végzett.

- Öröm számunkra, hogy a Zalaszám ZAC tudta adni a város és a megye egyetlen olimpikonját - mondta Szakály István, a klub ügyvezető igazgatója. - Büszkeséggel tölt el bennünket az is, hogy Barcelona, Athén és Torino után csak nekünk sikerült a bravúr, s immár a negyedik olimpiára is tudtunk sportolót adni. Azt pedig különösen nagy fegyverténynek tartom, hogy Kálovics Anikót kizárólag a névadó szponzorunk, a Zalaszám Kft. támogatta az ötkarikás játékokra való készülésben. Amiatt viszont nagyon szomorú vagyok, hogy a helyi sportbizottság és a sportiroda nem találta méltónak atlétánk támogatását, pedig sokat könyörögtünk nekik. Egyedül a sportszerető polgármester, Gyimesi Endre segített, átérezve, hogy egy sportvárosnak illik résztvevőt küldeni a világ legnagyobb sporteseményére, az olimpiára. Azt is el kell mondanom, hogy az állami támogatás is csak az utolsó pillanatban érkezett meg.

- Felemás véleménye van a feltételrendszerrel kapcsolatban. Mennyire elégedett a vesrenyzőjük eredményével?

- Anikó minden lehetőséget megkapott a ZAC-tól az ideális felkészüléshez. A sajtó és a sportági szövetség vezetői dicsérték, a 22. helyet (a 9. legjobb európaiként) kifejezetten jónak tartva. Én azonban nem vagyok elégedett, mert edzőjével már előre keresték a kifogásokat. Páradús levegő, időeltolódás, sok afrikai futó, az állami támogatások késése... Én úgy látom, egy olimpián mindenkinek egyformák a feltételek, s természetes, hogy ott van a világ elitje. Ha Anikó nagyobb hittel és meggyőződéssel vág neki a 10.000 méternek, akkor egyéni csúcsot is futhatott volna, azzal 15. (s Európából 5.) lehetett volna, s akkor nyugodt szívvel elmondhatná, hogy mindent megtett. Atlétikában szegény és kis ország képviselője is győzhet, gondoljunk csak Panama, Etiópia, Kenya, Jamaica sportolóira! És micsoda büszkeség ez egy nemzetnek. A magyar csapat pekingi teljesítményéről csak annyit, ez várható volt. Most jött el az idő, amikor bebizonyosodott, hogy néhány megszállott mini műhelyre nem épülhet fel az ország sportja. Ha lépni akarunk, sportiskolákat kell létrehozni, komolyan venni a diák és egyetemi sportot. Az edzők nagy részét főfoglalkozásban, biztos egzisztenciával kell alkalmazni. Biztosítani kell a tudományos hátteret és a létesítmények terén is lépni kell. Visszatérve a mieink pekingi szereplésére: szurkolóként meg tudom emészteni a gyengébb teljesítményt, de a motiválatlan, lélektelen versenyzést nem!

- Ez volt a harmadik olimpiám, így viszonylag reálisan láttam a dolgokat - kezdte Kálovics Anikó. - Megpróbáltam a lehető legjobban felkészülni, a nagy pára és meleg azonban igen nagy energiákat emésztett fel. Egyébként ennek ellenére élveztem a versenyt, még úgy is, hogy többször kellett frissítésnek vizet innom menet közben.

- Elégedett a 22. hellyel?

- Mint már említettem, úgy érzem mindent megtettem. A harmincadik legjobb idővel neveztem és 22. lettem, azt hiszen ez önmagáért beszél. A sajtóban szinte mindenhol arról írtak, hogy a kilencedik európai lettem, s bár ez papíron igaz, gyakorlatilag az a helyzet, hogy az európaiak közül is három honosított: a törökök futója Etiópiában született, a hollandok két versenyzője pedig Kenyában... S így már nem is kilencedik, hanem hatodik az én eredményem.

- Valóban elviselhetetlen volt a szmog és a hőség?

- A szmogtól jobban féltünk mint amekkora volt, végül a páratartalom okozta a legnagyobb gondot. Akik ehhez jobban hozzászoktak, érthetően jobban bírták.

- Hogy tetszett Peking?

- Nem sokat láttam belőle. Érdekes volt, hogy milyen segítőkészek voltak a kínaiak, ha valamit kérdeztünk, egyszerre többen is ugrottak . A nyelvvel azonban voltak gondok, mert csak ritkán értettük meg egymást, így végül többnyire maradt az egyéni keresgélés, mert ez még talán gyorsabban ment, mint amikor 3-4-en magyarázták a dolgokat, de csak nem jutottunk egyről a kettőre. Ennek ellenére felejthetetlen olimpia volt, a kínaiak nagyon kitettek magukért. Csodás stadionokat építettek. Egyébként meg nem sokat mászkálhattam, mert a verseny előtt készültem, utána pedig a lehető leggyorsabban jöttem haza, mert itt már vártak rám a versenyek. Most is az októberi, olaszországi maratonra készülök gőzerővel.