Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Mányoki Attila hosszában úszta át a Balatont

Zalai Hírlap - Zalaegerszeg, 2008. július 14.



Egy újabb kimagasló sportteljesítmény megvalósulásához járulhatott hozzá a Zalaszám Informatika. Mányoki Attila zalaegerszegi hosszútávúszó július 6-án partot érve 25 óra 30 perc alatt megszakítás nélkül úszta át a Balatont hosszában.

Izgalmas időszak kezdődött szombaton nem sok-kal délután két óra után, amikor a zalaegerszegi sportoló Balatonkenesén vízre szállt azzal a céllal, hogy hosszirányban átússza a Balatont.

- A jeles sportoló arra vállalkozott, hogy a nyíltvízi hosszútávúszás szabályai szerint egyfolytában teszi meg a Keszthelyig tartó távot - mondta a szervezők képviseletében a városi strandon tegnap Farkas Olivér. - Mint ismert, e rekordkísérletre már tavaly is készült az úszó, a teljesítést akkor az időjárás meghiúsította. Már a vízre szállás elején most is voltak meglepetések: Mányoki Attila alig kezdte meg az úszást, a meteorológiai szolgálat másodfokú viharjelzést rendelt el, ami szerencsére viszonylag rövid ideig volt érvényben, így nem zavarta meg a teljesítést.

A szabályok előírják, hogy az úszó nem szállhat ki a vízből, nem kapaszkodhat meg kísérőhajójában, csupán táplálék- és folyadékpótlásban kaphat segítséget. Ezt mindvégig sikerül is tartani, az út megtételéhez azonban a vártnál jóval hosszabb időre volt szükség. Az eredeti terv szerint már dél körül kellett volna partot érnie Keszthelyen, ehhez képest a teljesítés a 24 órába sem fért bele.

Mindez természetesen semmit nem von le a rekord értékéből: végül is a vállalkozás pár órai késéssel ugyan, de sikerrel járt.

- A mai nap Keszthelynek azon helyzetéből hozott hírnevet, hogy a Balatonnak nem a fővároshoz közelebbi végén fekszik - mondta Ruzsics Ferenc polgármester a bajnokra várakozás közben. - Városunkat mostantól egy nagy vízisportrekord teljesítésének színhelyeként is számon lehet immár tartani.

Mányoki Attila 79 kilométernyi úszás után a strand szigetfürdőjén lépett partra.

- Hosszú volt és nehéz, folyamatosan nehéz - mondta a sportoló az őt nagy tapssal, ölelésekkel fogadók körében. - Elfáradtam, nagyon fáj a vállam, de az izmaim jól működtek, s a légzésem is mindvégig rendben volt. Most úgy érzem, még egyszer nem vágnék neki, de igyekszem inkább a siker örömére koncentrálni.

Ruzsics Ferenc polgármester babérkoszorúval és a város emlékkupájával köszöntötte a város hírnevét is öregbítő sportolót.



További cikkek:
http://www.zalaihirlap.hu/helyi_hirek/20080707_manyoki_tortenelmi_uszasa_diszpolgar_brav
http://www.zalaihirlap.hu/helyi_hirek/20080710_mar_itthon_sem_ismeretlen__csapatmunka_ma