Sajtószoba

előző következő tartalomjegyzék
Saját fejlesztésű szoftvercsomag adja a forgalom egyharmadát Napi Gazdaság
2000. június 30.

Informatikai közművé fejlődik a rendszerintegrátor

Rendszerintegrátori tevékenysége, valamint Internetes szolgáltatásai további erősítését tervezi a következő években a Zalaszám Informatika Kft. Organ vállalatirányítási szoftvercsomagjuk legújabb, Webes változatával lebonyolíthatók a vállalatok közötti e-kereskedelmi tranzakciók is.

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza az 1978-ban alakult Zalaszám Informatika Kft. Organ integrált vállalatirányítási rendszere. Korai változatai még mainframe-gépeken futottak, majd a cég szakemberei kifejlesztették PC-s, valamint hálózati alkalmazását. A komponensalapú, többrétegű technológiával készült szoftvercsomag speciális változatait vállalatok, illetve költségvetési szervek, önkormányzatok használhatják. A ma futó Organ már a jövő elektronikus kereskedelmének szoftvere is: mivel a Web technológiáján alapul, a felhasználók belső vállalati, intézményei folyamatain kívül képes kezelni azok külső üzleti kapcsolatait is. Az Organhoz kapcsolódó rendszerintegráció jelenleg a Zalaszám árbevételének egyharmadát adja, Szász Péter igazgató szerint ez rövid időn belül elérheti a forgalom felét.
Önálló szervezeti egység foglalkozik a vállalatnál az Internet-szolgáltatásokkal. A cég Zalaegerszegen megkezdte egy mikrohullámú adatátviteli hálózat kiépítését. Ennek segítségével a helyi önkormányzat három önálló helyi hálózatát (LAN) egyetlen virtuális magánhálózattá egyesítették. A rendszer kiépülésével fokozatosan más intézmények, vállalatok és magánszemélyek is igénybe vehetik képességeit. A Zalaszám Internet-hozzáférés biztosítása mellett tartalomszolgáltatást is nyújt a hálón. ez az üzletág jelenleg ötszázalékos súlyt képvisel az árbevételben, ami a tervek szerinte egy éven belül tíz százalék fölé emelkedik.
A Zalaszám többek között az országos választási, kárpótlási és az okmánykorszerűsítési informatikai rendszer legjelentősebb szolgáltatói között van. Helyi szinten a határokon átnyúló PHARE-INTERREG-projektek és más kezdezményezések résztvevője. Több mint két évtizedes múltjával, fejlesztéseivel a térség egyik legjelentősebb kvalifikált szellemi munkát biztosító munkaadója. Szász Péter elmondása szerint bevételükben félmilliárd forint a hozzáadott érték nagysága - a nagyságrendet érzékelteti, hogy hagyományos hardver- és szoftverkereskedelemből 3,5-4,0 milliárd forintos forgalommal lehetne ekkora hozzáadott értéket elérni.
A Zalaszám az Internethez köti jövőjét. Kész arra, hogy úgynevezett informatikai közművé váljon, azaz lehetővé tegye ügyfelei számára, hogy a vállalatirányítási rendszereket a távolból, erőforrás-kihelyezés útján vegyék igénybe. Az Organt használó Zalaszám-ügyfelek hosszabb távon a cég által üzemeltetett elektronikus piactéren bonyolíthatják le tranzakcióikat.