Kedves Látogató!

A "Porci Berci® barátokat keres" gerinciskola egy kisiskolások számára kidolgozott, hat foglalkozásból álló egészségmegőrző oktatási program, mely szorosan kapcsolódik a gyermekek testnevelési órájának részeként rendszeresen végzendő speciális mozgásanyaghoz, a Magyar Gerincgyógyászati Társaság tartásjavító tornájának végzéséhez. (www.gerinces.hu)
A program alkotói Tóth Klára és Tóthné Steinhausz Viktória, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ Fizioterápiás Tanszékén oktató gyógytornászok.
1998-ban a Népjóléti Minisztérium pályázatának elnyerése tette lehetővé, hogy kidolgozzák a programot.

Az oktatáshoz a gyermekeknek munkafüzet, a szülők, pedagógusok számára ismeretterjesztő kiadvány készült.

A gerinciskola program modellkísérlete a zalaegerszegi Eötvös József Általános Iskolában történt. A módszer eredményességét TDK munka keretében vizsgálták 2000-ben. A módszert publikálták, és eredményeiket számos előadásban közölték.
A program angol nyelvű változata 1999-ben a Gyógytornász Világszövetség Osakai Világkongresszusán képviselte a Magyar Gyógytornászok Társaságát.

A szerzők 2002. óta ETI pontszerző tanfolyamokat tartanak gyógytornászok részére, így lehetővé válik, hogy az egész országban a kisiskolások megismerjék Porci Berci®-t és barátjává váljanak Országosan 98 gyógytornász jogosult a foglalkozások vezetésére. A program vezetésre jogosultak névsorát megtalálja a "PROGRAMVEZETŐK" cím alatt.

A program célja, hogy hozzájáruljon a gerinc és a statikai rendszer egészségének megőrzéséhez.Miért kisiskolásoknak?
Az iskolába kerülés a gerincre nézve kedvezőtlen hatást gyakorol. A tartó- és mozgatórendszer zavarait eredményező káros hatású tényezők a következők:

 • a játszó életformáról ülő életformára átszoktatás,
 • hosszú üléstartam,
 • az egyéni testméretekhez nem kellően alkalmazkodó iskolabútor (és otthoni ülőbútorok),
 • a természetes mozgás- és játékszükséglet kielégítetlensége,
 • kicsi élettér,
 • iskolai stresszhelyzetek (lelki tartáshiba),
 • túlterhelés (pl. nehéz iskolatáska),
 • egyoldalú, ülőhelyzetet igénylő játékok, szabadidős elfoglaltság (TV, video, számítógép).

A 3-4 éves korú gyermekeknél a gerincbarát - a gerinc egészségét fenntartó - mozgásformák, pl. kúszás, négykézláb helyzetben játszás még túlsúlyban vannak. Az iskolakezdés fordulópontot jelent a testtartás hibái és a helytelen mozgások, az izomegyensúly felbomlás megjelenésében.

A 6-8 éves gyermek átlagban heti 35-40 órán át ül rosszul kiválasztott ülőbútorokon - az ülő életmód kialakul. Emellett a természetes mozgás- és játékformák is háttérbe szorulnak.
Ebben az életkorban a testalkat változik, a növekedés folyamatos.
A programalkotók felmérést végeztek Zalaegerszegen, 249 fő kisiskolás Matthias-féle testtartás próbáját végezték el. Az eredmények azt mutatják, hogy a gyermekek 70%-ánál valamilyen fokú tartásgyengeség észlelhető.

A második osztályos korban automatizálódnak a mindennapi mozgások, ezért optimális, ha ebben az életszakaszban a helyes, azaz gerincbarát testtartás és mozgásformák épülnek be.
A kutatások igazolták, hogy a gyermekkorban kialakuló helytelen testtartás és a helytelen mozgásos beidegződések a statikai rendszer - többek közt a gerinc - alkotóelemeinek további fejlődését károsan befolyásolják.


A gerinciskola kisiskolásoknak program tematikája


A foglalkozások tartalma:

 • a gerincre vonatkozó anatómiai és élettani ismeretek átadása játékos formában, mese keretében
 • tematika specifikus izomtréning
 • gerincbarát mozgások ismertetése, pl. helyes ülés
 • a helyes mozgások automatizálása direkt és indirekt módon, pl. szerepjáték.

A "Porci Berci® barátokat keres" kisiskolásoknak szóló gerinciskola program hat foglalkozásból áll, melyek a gyermekek hétköznapi életterében, az osztályban zajlik alternatív napközis óra keretében. A foglalkozások az egész osztály részvételére épülnek, a pedagógus jelenlétével.
A kisiskolás gyermekek által elsajátított ismeretek, gerincbarát magatartásformák beépülnek a gyermekek mindennapi életébe, így hatást gyakorolnak a pedagógusokra és a szülőkre is.

A logo és a Porci Berci® név jogoltalom alatt áll.
Védjegy lajstromszáma: 176.735
A Porci Berci® név lajstromszáma: 176.622

A "Porci Berci® barátokat keres" gerinciskola program vezetését csak arra jogosult oktatók végezhetik.