SajtóPress

Bérces Edit futása: sztárok, akik Editért jöttek el
www.extrem.hu ― Kapornaki Anikó ― 2004. március 10.

Az online közvetítés alatt megígértük, hogy visszatérünk a sztárváltóra. Eredetileg azért is hívtuk őket, hogy ezzel is növeljük a média érdeklődését. Szerencsére azonban a kollégákat Edit teljesítménye is lenyűgözte, így a váltó a másik feladatára koncentrálhatott: Editet segítették. Kropkó, Schobert, Kőváry, Pesuth, Schirilla - csak pár név a sorból.


Online közvetítésünkben a sztárok tetteinek leírását azután függesztettük fel, hogy Edit reggel 10 óra 12-kor megdöntötte a női 24 órás rekordot, vagyis mondjuk ki, agyonalázta az előtte próbálkozó nőket, hisz neki még nyolc órája maradt, ami az ő 10.3-as átlagával, 83 km-t jelent. Ezek után nyilvánvalóvá vált, hogy az általunk korábban remélt, de titkolt cél, a férfi rekord az esemény fő célja. Számoltunk mi is bőszen, meglesz-e, ami azonban minden számadatnál biztatóbb volt, az Edit mozgása és tekintete volt. A mozgása 14 óra elteltével sem sokat változott, és olyan elszánt volt, mint aki bármire képes. Mostanra már mi is kipihentük a 24 órás koncentrálás, izgulás, szervezés gyötrelmeit, és kipihenten, összeszedetten beszámolunk a Sztárok viselt dolgairól.

Balázs Palit, Bebét, a Back to Black énekesét, és Bak Lászlót (alias Leslie-t) a Fit4Fun ajánlotta be a váltóba. A világbajnok sportolók mellett ők voltak a csapat színfoltjai. Leslie a reggeli, kijelölt idejére nem ért oda, elaludt, de később, Balázs Pali előtt találtunk neki helyet. A fitness világában járatos Leslie tekintetén látszott, hogy bokszzsákok püfölése inkább az ő világa. Ahogy a többiek is, ő is lefutotta a saját adagját, sőt a finishre is visszajött. Megnézni, milyen az, amikor valaki nem a külvilágnak teljesít, hanem azt teljesen kikapcsolva küzd egy sporttörténelmi sikerért.


Balázs Pali először nem egészen értette, hogy akkor itt most egy ember tényleg nem fog leszállni 24 órán keresztül a gépről, ráadásul ő pont abban az időszakban került sorra, amikor Edit „az alagútban volt”, vagyis amikor bezárkózott a maga kis világába és csak futott, futott, a külvilágról nagyon tudomást sem véve. Balázs Pali fő kérdése az volt, hogy a tévések mikor jönnek. Amikor elmeséltük neki, hogy a Fókusz stábja éjjel háromkor volt kint legutóbb, nem jutott szóhoz. Aztán felszállt a futópadra és becsülettel lefutotta a saját adagját.

Gajdos Tamás, akit sokan a Szerencsekerék műsorvezetőjeként ismertek meg, két funkciójában is jelen volt. Egyrészt maga is fut, másrészt a Sport 1 Futtában műsora számára készített egy riportot az eseményről. (A magazinműsort szombaton délelőtt 10-től láthatjátok majd.)

Végh Attilát viselte meg talán leginkább Edit „alagútja”. Őt sajnos már nem sikerült a terembe lépés előtt értesítenünk arról, hogy változott a program, a konzultációs óráknak vége, egy őrült rekordra készül, így beszélgetni már nem fog. Ráripakodott Attilára, hogy most nem akar beszélgetni, amit Attila zokon vett. Később persze bocsánatot kért. (Csoda, hogy 18 óra futás után még magánál volt, nem sokan lennének erre képesek.)


Schobert Norbi és Rubint Réka menedzsere az utolsó pillanatban telefonált ránk, hogy két órával korábban jönnének, mert később tévéfelvételük van. Amikor megérkeztek, megkértek bennünket, hogy had fussanak egyszerre. A harmadik gép Edit tartalékgépe volt, de mivel akkora már mintegy 18 órát teljesített a két másik gép gond nélkül, úgy döntöttünk, megkockáztatjuk. Schobertéknak elmondtuk, hogy ha gond van Edit gépével, azonnal le kell ugraniuk a sajátjukról, majd útnak indítottuk őket. Nem mindennapi látvány volt a két fitness-guru és Edit egy légtérben futva. Edit a maga ultra-energiatakarékos stílusában, Norbi és Réka (aki teljes harci sminkben futott, de azért nagyon csinos volt) a 14 km-t szinte magas térdemelésben, trappolva futva, szálegyenes derékkal. Norbi, amikor pár perc után azt látta a pulzusmérőn, hogy 180-at mutat a kijelző, letépte magáról az eszközt, mondván, hogy az nem lehet több 130-nál, hisz beszélget, és ledobta a földre. Nagyot koppant akkor, Edit pedig egy másodpercre felriadt a transzból. Ekkor megkértük Norbit, hogy halkabban vigadjon. Ezek után már szó nélkül rótta a kilométereket, egy órán át.

Az adagja végén még maradt egy kicsit beszélgetni. Edit futását és testét nézegetve megállapította, hogy Editen van vagy 5 kg súlyfelesleg, majd kifejtette, hogy ez is azt bizonyítja, hogy mozgással nem lehet lefogyni, mert a mozgás zsírt nem éget, csak vizet, glükogént és izmot. Jól látjátok, ezt maga Schobert Égazsír Norbi mondta. „Tizenhárom éve foglalkozom fitness-szel és az utóbbi egy évben jöttem arra rá, hogy a fogyás nem a mozgás mennyiségén múlik, hanem azon, hogy mit eszik az ember.” Hiába, a 24 órás önPR-ra születni kell.


Amikor Norbit eredetileg felkértük a váltóban való részvételre, az volt a feltétele, hogy ha a többiek fél órát futnak, akkor ő 60 percet, mivel ő mégiscsak ezzel foglalkozik. Ennek hallatán Kőváry Tamás úgy döntött, akkor ő elkérné a harmadik gépet egy félmaratonra. A Barátok közt Novák Csabája pár hete készített riportot Edittel a Fix.tv extrémsportos műsorába, jóban vannak, és Edit bíztatta, hogy próbálja meg a félmaratont. Becsülettel le is futotta: 2 óra 15 perc alatt érte el a 21 km-t. A James Headfieldre hajazó frizurával és fizimiskával virító (ex?)-szívtipró, aki a színészkedés mellett vágóként és motorversenyzőként is jeleskedik, az RTL Klub Formula 1-es stábjába készül. Nemsokára őt láthatjátok majd Szujó Zoltán mellett a boxutcában, amint Schumit kérdezgeti.

Kőváry Tamás mellé aztán beállt Tóth Imi a középső padra. A gyorsasági motorozás magyar 18 éves tehetsége a világbajnoki sorozat dél-afrikai nyitóversenyére készül, (immár harmadik éve résztvevője a vb-nek). Kedvessége és alázata miatt külön öröm volt, hogy ő is eljött, és akkor futott Edit mellett, amikor bajnoknőnk legkevésbé tudott a külvilággal foglalkozni.

Az utolsó három embert külön gonddal válogattuk ki: Schirilla Gyuriról már sokat olvashattatok az extrem.hu oldalain. A jeges Duna átúszásáról elhíresült sportoló ultrafutóként is letette már a névjegyét. A tavalyi évben az ország keleti felét járta be futva, gyermekkórházakat látogatott, és ajándékkal lepte meg a kis lakókat. Gyuri az idei évben is tesz egy ajándékozó kört, ezúttal az ország nyugati és déli régióiban lesz érdemes figyelni, hol bukkan fel az ajándékosztó futó. Nem lehet azt mondani, hogy Gyuri megijed a nehéz feladatoktól, de Edit teljesítményéről még ő is szuperlatívuszokban beszélt. Rá és Pesuth Ritára jutott az a szerep, hogy némán diktáljanak egy jó tempót Editnek, aki akkor két dologgal foglalkozott: az energia-utánpótlással és a részidőkkel. Edit segítői ekkor dolgoztak a legkeményebben. Számoltak, hisz Editnek jól kellett beosztania az erejét. Mivel ekkor már a gyomra is berzenkedett a folyamatos mozgás ellen, fontos volt, hogy mindig kéznél legyen a megfelelő tea, bébiétel és gyümölcs.


Schirilla Gyuri egy órát, Pesuth Rita fél órát vállalt. Őket követte a váltó legutolsó tagja. Tudtuk, hogy az utolsó etap kulcsfontosságú, ezért két hétig gondolkodtunk a befejező váltótag személyén. Végül egyik reggelre eldöntöttük, hogy Kropkó Péternél jobb embert nem találhatunk. Péterrel az extrem.hu első napjaitól jóban vagyunk, a leghíresebb magyar Ironman igazán tudja, milyen lehet a végső elgyötörtség.

Amikor Péter felállt a futópadra, kis híján elsírtam magam. Visszaadhatatlan az a hangszín és hangvétel, amivel szinte hipnotizálta Editet, akinek Péter az egyik kedvenc sportolója. Ekkorra mi már nem is mertünk szólni Edithez, nehogy kizökkentsük az üteméből. Péter pedig elsőre megérezte, hogy mit és hogyan kell Editnek mondania. „Nagyon jó vagy, csak így tovább. Nem baj, ilyenkorra már elfogynak a tartalékok, ez így van rendjén, stb.” Nála jobban nem választhattunk volna. Edit kiszállt az alagútból, válaszolgatott Péternek, tanácsot kért tőle, majd megkérte, hogy meséljen neki, tartsa szóval. A sportpszichológus után Péter bemutatta a komikusi oldalát is: viccet mesélt, anekdotázott.

A férfi világcsúcs megdöntésekor a jelenlévő sajtósok, tévések, segítők és váltótagok megtapsolták Edit óriási rekordját. Edit ekkor bejelentette, hogy innentől nem hajtja halálra magát, és gyors sétára váltott. Péterrel innentől kezdve olyan showt produkáltak, ami bennünket is meglepett. A médiától ódzkodó ultrafutónőnk nemhogy elküldte volta a kameramannokat és riportereket, akik ekkora már közelharcot vívtak a jó helyekért a futópad előtt, hanem készségesen válaszolt a kérdésekre. Páratlan hangulatot produkált ez a két extrémsportoló, amint beszélgetve, anekdotázva sétálgattak. A tévések, akik a 24 óra folyamán többször is visszatértek, ekkorra már jól tudták, mit vitt véghez Edit, így kellő tisztelettel és alázattal kezelték az eseményt. Edit olyan médiafigyelemben részesült, amiben magyar ultrafutó valószínűleg még soha.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a váltó minden tagjának, hogy első szóra igent mondtak, és szívesen jöttek Editnek segíteni. Az pedig külön örömet jelent számunkra, hogy az első nap futó sportolók felhívtak bennünket, hogy hogyan sikerült Editnek a vége és gratuláltak neki.